Quantcast
Channel: OSTOLAKOSSA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 968

Boots = Sephora (eli Sephoran tarina)

$
0
0
Kuten kerroin, olen ollut viimeaikoina aivan erityisen kiinnostunut lukemaan tarinoista eri kosmetiikkabrändien taustalla. Ajattelinkin, että voisin jakaa niitä tulevaisuudessa myös teidän kanssanne, sillä vaikka moni tunteekin brändit, eivät niiden syntytarinat ole silti monille kovin tuttuja. Itse olen ainakin lukenut viimeaikoina monta niin mielenkiintoista tarinaa, ettei tosikaan ja palan halusta jakaa ne myös teidän kanssanne!



Tänään haluaisin tiivistää teille Ranskalaisen kosmetiikkaketju Sephoran tarinan.



Rehellisesti sanottuna en ollut itse koskaan miettinyt, kuinka vanha ketju Sephora on. Olisin veikannut sen iäksi mitä tahansa reilun kymmenen ja sadan vuoden väliltä. En ollut todellakaan miettinyt asiaa, mutta yllätyin silti lukiessani sen historiasta.


Olikin nimittän hämmentävää lukea Sephoran lähteneen alun perin liikkeelle englantilaisesta kosmetiikkaketjujätistä Bootsista! Itse kun mieltäisin nämä kaksi nimenomaan toistensa kilpailijoiksi jo ihan lähtökohtaisestikin.


Boots tuli Ranskan markkinoille 1970-luvulla ja avasi ensimmäisen liikkeensä rue de Passylle. Vuonna 1976 se lanseerasi yhteistyössä ranskalaisen tavarataloketjun Nouvelles Galeriesin kanssa yhteisen liikeyrityksen nimeltään Sephora, joka oli konseptiltaan enemmän alkuperäisen Bootsin kaltainen myymälä ilman omia sen suurempia innovaatioita.

Samoihin aikoihin ranskalainen suurempia visioita omannut jälleenmyyjä nimeltään Dominique Mandonnaud oli perustanut vain hajuvesiä myyvän ketjun nimeltään Shop 8, jossa toteutettiin käänteentekevää ja maailmaa mullistavaa itsepalvelun konseptia, joka on meille  nykyään itsestäänselvää kosmetiikkaliikkeissä. Hieman aiemmin ruokatavarakauppojen maailmasta nyt kosmetiikkapuolelle rantautuneessa konseptissa tuotteet olivat nimittäin avoimesti hyllyissä ja asiakas poimi itse haluamansa tuotteet kassalle. Ennenkuulumatonta oli myös se, etteivät tuotteet enää olleetkaan hyllyissä merkeittäin vaan tuoteperheittäin. Mandonnaud perustikin lopulta Pariisiin yhteensä kahdeksan tällä noihin aikoihin erikoisena pidetyllä konseptilla toiminutta myymälää.


Suurin käänne tapahtui kuitenkin kun Boots vuonna 1993 myi sillä olleet 38 Sephora-myymälää Shop 8 -yhtiön holdingyhtiölle Altamirille. Brittiläinen Boots oli nimittäin joutunut toteamaan, ettei sen toteuttama ja tarjoama konsepti toiminut ranskalaisilla markkinoilla ja että myymälöistä olisi parasta luopua.  Altamirin ja Shop 8-yhtiön tavoitteena oli alunperin ollut yrittää laajentua itsenäisesti muutaman myymälän vuosivauhdilla, mutta taloudellisen tilanteen takia huomattiinkin fiksummaksi ostaa jo olemassa olevia myymälöitä ja muokata niistä oman konseptin mukaisia. Innovatiivinen Mandonnaud avasikin pian Champs-Elyseesille jättisuuren 1300 neliöisen Sephoran lippulaivamyymälänsä, josta tuli kosmetiikkaintoilijoiden pyhiinvaelluskohde ja nähtävyys. 



Sephoran taival jatkui, kun LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy) ostin sen itselleen vuonna 1997. Tässä vaiheessa yhtiö osti itselleen vielä ranskalaisen Marie Jeanne-Godard -hajuvesimyymäläketjun brändäten senkin Sephoran alle.  Seuraavana vuonna Sephora laajeni Yhdysvaltoihin, minkä jälkeen se jatkoi laajentumistaan Euroopassa ja lähti jopa Aasiankin markkinoille.


 Vuosituhannen alussa Sephoran menestys meinasi lähteä hiipumaan, mutta uuden toimitusjohtajan ja hyvän konsulttifirman ansiosta brändi otti uuden suunnan ja toi brändisateenvarjonsa alle useita uusia merkkejä, loi omat Sephora-tuotteensa sekä kehitti myynti- ja palvelukonseptiaan entisestään. Tuon faceliftauksen ansiosta Sephora onkin nykyään melkoinen markkinajätti ja sillä pyyhkii jälleen hyvin. 



Sephora pyrki 2000-luvun alussa myös Englannin ja Espanjan markkinoille, mutta vetäytyi Englannista lopulta täysin pois. Sen sijaan Espanjassa merkki tiimiintyi tunnetun espanjalaisen tavarataloketjun El Corte Inglesin kanssa, joka otti Sephoran omia tuotteita kattojensa alle myyntiin lisäten Sephoran tunnettuutta. Puolassa Sephora on puolestaan ostanut Empik-hajuvesiketjun ja brändännyt sen uudelleen oman nimensä alle. Brändi vaikuttaakin laajenevan jatkuvasti pyrkien yhdistymään jo olemassaolevien alalla mainetta niittäneiden ketjujen kanssa.


Tällä hetkellä Sephora toimiikin lähes kolmessakymmenessä maassa ja sillä on noin 1300 myymälää.  Hauskinta on tietysti ettei mainintaa Sephoran ja sen (pääosin eri maissa toimivan) kilpailijan Bootsin yhteisestä taustasta ole tietenkään mitään puhetta Sephoran omilla sivuilla, joilla brändin historia esitellään. Tämä on tietysti ymmärrettävää brändäyksen näkökulmasta ja asia halutaan pitää tarkoituksellakin vähemmän julkisena tietona, mutta paikkansa se silti pitää.

Eikö olekin mielenkiintoista?



Ja niin, tiedättekö muuten, mistä Sephoran nimi tulee? Nimi on yllättäen peräisin Raamatusta, sillä se on nimetty Mooseksen vaimon mukaan!

Sephoran historiasta voi lukea tarkemmin täältä.

 Oliko Sephoran tausta ja synty jollekin teistä tuttu juttu? Ja olisitteko kiinnostuneita kuulemaan vastaavia tarinoita kosmetiikan brändien taustalta jatkossakin?

PS. Kaikki postauksen kuvat ovat itse maailmalla reissatessa räpsimiäni. Jokaisella todellisella kosmetiikkafriikillä kun on tietokoneellaan tietysti kansioita, jotka pitävät sisällään kymmeniä ja satoja kuvia pakallisista kosmetiikkaliikkeistä.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 968

Trending Articles